Grzyby gatunkami. Maślak żółty, modrzewiowy

Maślak żółty Suillus grevillei nazywany jest maślakiem modrzewiowym, bo tworzy mikoryzę właśnie z modrzewiami. Tak samo jak borowiec dęty. Maślak żółty grzyb jadalny, tak samo jak inne maślaki. Przed przyrządzeniem powinno się jednak zdjąć skórkę z kapelusza. 

Dlaczego powinno się obierać maślaki?

Znam już dość dużo gatunków grzybów, zarówno jadalnych jak i takich, których jeść nie wolno albo zjeść się nie dadzą. Ciągle poznaję nowe i uczę się czegoś nowego. Pomagają mi w tym spotkania z innymi grzybniętymi i wspólne wyprawy do lasu. W terenie nauka jest ciekawsza i wszystko łatwiej się przyswaja, ale warto mieć kilka atlasów by móc czerpać z nich wiedzę - czytać opisy i  porównywać znalezione grzyby ze zdjęciami. Świat grzybów jest bardzo szeroki i ciekawy, ale zachęcam Was do własnych obserwacji i poznawania nowych gatunków.

maslak modrzewiowy, suillus grevillei, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, jaki to grzyb, las, pod modrzewiami, mikoryza, modrzew, mykologia


Jak wygląda maślak żółty?


Kapelusz maślaka żółtego osiąga rozmiar 10-15 cm średnicy. Początkowo półkolisty, tępostożkowaty, z wiekiem płaskołukowaty, poduchowaty, czasami na środku tępy garbek. Skórka gładka, naga, po deszczu śluzowata i błyszcząca. Koloru żółtego, złocistego, pomarańczowego, pomarańczowobrązowawego, przy brzegach nieco jaśniejszego. Skórka ściągalna.

Hymenofor rurkowaty. Rurki przyrośnięte do trzonu lub lekko zbiegające. U młodych osobników zakryte białawą osłonką. Początkowo złocistożółte, z wiekiem brudnożółte, oliwkowożółte. Łatwe do oddzielenia od miąższu kapelusza. Pory najpierw okrągłe, z wiekiem robią się kanciaste, koloru rurek.

Trzon maślana żółtego jest walcowaty, pałkowaty, u dołu tępo zaostrzony. W środku pełny. Na powierzchni śliski. Strefa pierścieniowa wąska, śluzowata. Nad nią trzon koloru żółtego, pod nią na żółtym tle rdzawe kosmki lub włókienka. Pierścień białawożółty, zanikający. 

Miąższ soczysty, sprężysty, żółty. Z wiekiem robi się wodnisty i  miękki. W trzonie włóknisty. Po przecięciu zmienia kolor nieco różowiejąc. Smak  i zapach przyjemne.

maslak zolty, suillus grevillei, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, jaki to grzyb, las, pod modrzewiami, mikoryza, modrzew, mykologia
maslak zolty, maslak modrzewiowy, suillus grevillei, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, jaki to grzyb, las, pod modrzewiami, mikoryza, modrzew, mykologia


Gdzie szukać maślaków żółtych?

Maślaki żółte wyrastają od czerwca do listopada. Pojawiają się w lasach iglastych i mieszanych, zawsze w pobliżu modrzewi. To gatunek dość częsty bo nie ma specjalnych wymagań.

Maślaki żółte to grzyby jadalne i bardzo smaczne. Przed gotowanie lepiej ściągnąć skórkę z kapelusza.


źródło:
E. Gerhardt „Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik”, KDC, Warszawa 2006  
P.Skubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007

maslak modrzewiowy, suillus grevillei, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, jaki to grzyb, las, pod modrzewiami, mikoryza, modrzew, mykologia
maslak modrzewiowy, suillus grevillei, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, jaki to grzyb, las, pod modrzewiami, mikoryza, modrzew, mykologia
maslak zolty, modrzewiowy, suillus grevillei, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, jaki to grzyb, las, pod modrzewiami, mikoryza, modrzew, mykologia
maslak modrzewiowy, suillus grevillei, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, jaki to grzyb, las, pod modrzewiami, mikoryza, modrzew, mykologia
maslak modrzewiowy, suillus grevillei, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, jaki to grzyb, las, pod modrzewiami, mikoryza, modrzew, mykologia
maslak zolty, suillus grevillei, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, jaki to grzyb, las, pod modrzewiami, mikoryza, modrzew, mykologia

4 komentarze:

  1. Kiedyś miałam w ogrodzie ogromny modrzew i ... cały trawnik pełniutki żółtych kapeluszy. Niestety modrzew się złamał i maślaki się skończyły.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pni Izo,jestem pod wrażeniem Pani ogromnej wiedzy na temat grzybów !!!! Chyba zrobię sobie domowy atlas na podstawie Pani postów a może....jakaś książka ? ;)
    pozdrawiam
    a.

    OdpowiedzUsuń
  3. boże, a ja się tyle tego małego naomijałam w lesie i byłam przekonana, że to jakiś muchomor

    OdpowiedzUsuń
  4. Maślaki są idealne do smażenia. Nadają fajną kleistą konsystencję. Ale nie znałam tylu różnych gatunków maślaków.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger