Ziołowa wołowina suszona z pończochy. Ligawa pończoszanka

Suszone mięso w formie wędliny to już u nas nie nowinka. Od czasu do czasu wieszam schab w pończosze. Kilka dni marynowania w kolejnych dodatkach a potem kilka czy kilkanaście dni wiszenia na sznurku i można cieszyć się bogatym smakiem takiego mięsa. 

Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, czasochłonne jest oczekiwanie. Ale zapewniam Was, że warto. Jeśli macie w kuchni miejsce żeby powiesić taką wędlinę w jakimś przewiewnym, suchym a jednocześnie ciepłym miejscu to nie zastanawiajcie się długo tylko zaopatrzcie się w kawałek dobrej jakości świeżego mięsa i róbcie! Możecie tak przyrządzić wymieniony wcześniej schab albo wieprzową karkówkę. Nadają się też wieprzowe polędwiczki i właśnie taka wołowina jaką pokazuję dzisiaj.

Ja przyznaję - za surowymi wędlinami nie przepadam i małe znaczenie ma czy pochodzą z mojej kuchni czy są to zagraniczne szyneczki. Robię je dla Żarłoczka, który się nimi po prostu delektuje. Cieniutko "strugana" wołowina zdobyła w minione święta jego serce i rozpływał się w zachwytach.

ligawa pończoszanka , ligawa wołowa , wołowina w pończosze , wędliny domowe , mięso , zioła , wyroby domowe , zrób to sam , domowe przetwory , domowe jedzenie , kuchnia polska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania


Ligawa wołowa z ziołami suszona w pończosze

czas przygotowania: 10 minut + 3 doby marynowania + kilka dni suszenia
składniki: 
  • ok. 1 kg ligawy wołowej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. soli kamiennej, niejodowanej
  • 5-7 dużych ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

ligawa pończoszanka , ligawa wołowa , wołowina w pończosze , wędliny domowe , mięso , zioła , wyroby domowe , zrób to sam , domowe przetwory , domowe jedzenie , kuchnia polska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania
ligawa pończoszanka , ligawa wołowa , wołowina w pończosze , wędliny domowe , mięso , zioła , wyroby domowe , zrób to sam , domowe przetwory , domowe jedzenie , kuchnia polska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania
ligawa pończoszanka , ligawa wołowa , wołowina w pończosze , wędliny domowe , mięso , zioła , wyroby domowe , zrób to sam , domowe przetwory , domowe jedzenie , kuchnia polska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania


Jak zrobić ligawę suszoną?

Mięso umyłam i osuszyłam dokładnie ręcznikami papierowymi. Pomagając sobie ostrym nożem usunęłam błonki i żyłki z wierzchu. Ligawę włożyłam do szklanego podłużnego naczynia i natarłam a raczej obsypałam dokładnie cukrem. Naczynie z mięsem wstawiłam do lodówki i zostawiłam na 24 godziny.

Po tym czasie mięso opłukałam zimną wodą i osuszyłam ręcznikami papierowymi. Umyłam i wytarłam do sucha także naczynie, w którym leżało. Ligawę ponownie ułożyłam w suchym naczyniu. Obsypałam grubą solą - ważne żeby była niejodowana i ja kupuję taką sól kamienną specjalną do przetworów. Mięso w soli odstawiłam do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia mięso oraz naczynie umyłam i osuszyłam, tak jak poprzednio. Przygotowałam mieszankę ziołową. Ząbki czosnku obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Z gałązek rozmarynu oderwałam same listki. Czosnek, rozmaryn, pieprz i kolendrę przełożyłam do moździerza i rozdrobniłam całość na mokry proszek. Taką mieszaniną natarłam dokładnie mięso.

Przyprawioną ligawę włożyłam w kawałek czystej, suchej pończochy, najlepiej w kolorze cielistym. Może być też kawałek nogawki cieniutkich rajstop. Zawiązałam oba końce a do jednego przywiązałam sznurek z pętelką żeby móc całość powiesić. I powiesiłam - u mnie takie mięso wisi i suszy się blisko małego kaloryfera umieszczonego nad blatem kuchennym między szafką a prawie zawsze uchylonym oknem. Miejsce jest suche, ciepłe i przewiewne co daje mi pewność, że wędlina będzie powoli obsychać i nie zepsuje się.

Moja ligawa wisiała ok. tygodnia. Po zdjęciu i odpakowaniu z pończochy wędlinę przechowuję w lodówce, zawiniętą w pergamin. Ważne żeby kroić ją ostrym noże w jak najcieńsze plasterki, prawie przeźroczyste - tak strugać w wiórki jak to określił mój mąż bo taka smakuje najlepiej.

Jeśli przyjrzycie się zdjęciom zapewne zauważycie, że mięso na dwóch fotach pod listą składników różni się kolorem od tego widocznego na pozostałych. To jest to samo mięso, ten sam kawałek, chociaż zdjęcia robione innego dnia. Winą lub zasługą odmienności jest nie tylko inne światło w ciągu dnia, ale też sposób krojenia wołowiny - grubsze plasterki wyglądają na ciemniejsze, cieńsze na bardziej krwiste. Ja polecam kroić właśnie jak najcieniej tylko Wam się uda a wtedy mięso jest smaczniejsze i łatwiej się je zjada. 

ligawa pończoszanka , ligawa wołowa , wołowina w pończosze , wędliny domowe , mięso , zioła , wyroby domowe , zrób to sam , domowe przetwory , domowe jedzenie , kuchnia polska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania

22 komentarze:

  1. Wołowiny jeszcze nie robiłam, ale już nadrabiam. "Cukrzy" się w lodówce. Pokażę końcowy efekt, ale jestem przekonana, że jak każdy Twój przepis, nie może się nie udać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Barwa mięsa w środku jest bardzo interesująca, świetnie to wyszło! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie robię białą szynkę i nabrałam ochoty na karczek suszony. Z 1,2 kg karczku ile wyjdzie po ususzeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko mi powiedzieć bo nie przyszło mi do głowy zważyć po ususzeniu, ale to mięso traci sporo wody już podczas marynowania w cukrze i soli a potem jeszcze obsycha - objętościowo to chyba w całym procesie z połowę ubywa

      Usuń
  4. Dzien dobry Smaczna Pyzo,

    Lekko zmodyfikowałam Twój przepis na karczek suszony, Zrobiłam polędwiczkę wieprzową w czerwonym winie.
    Pomiędzy dobę z cukrem a dobę z solą dodałam dobę w czerwonym winie. Nie dawałam już żadnych przypraw i suszyłam przez około tygodnia w pończosze.
    Wyszło pysznie i teraz suszę już karkówkę również w winie. tym razem porobię zdjęcia po ususzeniu i Prześlę.

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o!! też spróbuję

      Usuń
    2. A jakie wino? Możecie podpowiedzieć? Pozdrawiam Asia

      Usuń
    3. dałam jakie m8ałam akurat w domu ( wytrawne czerwone)

      Usuń
  5. Pani Izo, mam ochotę zrobić taką wędlinkę na święta. Jak długo może leżeć już gotowa ligawa? Ma Pani jakieś pomysły na podanie takiej wędliny dla dużej ilości osób (jakieś a la koreczki,finger foods...?)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasz była zjedzona w niecałe 2 tygodnie więc czy da się dłużej przechować to nie wiem. Większej ilości osób podałabym ją może razem z sałatą/rukolą/świeżym szpinakiem i jakimś dresingiem np. miodowo-musztardowym?

      Usuń
  6. Właśnie cukrze ligawe i schabik. Dam znać jak efekt końcowy. :) super przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie jeszcze mięsko można suszyć. ?Oprócz ligawy schabu i karkówki? Dziekuje za odp. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można suszyć polędwiczkę wieprzową, polędwicę wołową, piersi z kaczki czy gęsi, bez skóry...

      Usuń
  8. Witam. Czy jeśli mięsko będzie w soli dłużej niż 24 godziny, to coś się stanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo dłużej? Sól nie tylko wyciąga wilgoć, ale też doprawia więc po dwóch dniach w soli może być po prostu zbyt słone

      Usuń
  9. Witam pani Izo. Czy musi być sól niejodowana? Bo mam problem z zakupieniem takiej soli. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być zwykłą, podałam w przepisie taką jakiej użyłam

      Usuń
  10. Dziękuję za ten przepis, wypróbuję dzisiaj

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzień dobry. Czy to duży błąd , od razu ligawę zasoliłam. Zostawiłam na 24 godziny. Czy mam już tylko potraktować ją ziołami, czy mogę teraz pocukrzyć? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno, stało się. Po 24 godzinach zasyp cukrem i znów odstaw, a po kolejnych dopraw ziołami. Mam nadzieję, że będzie dobrze.

      Usuń
  12. Kupiłam dziś ligawę (nie w tym celu, dlatego jedynie, że była ładna). Teraz trafiłam na Twój blog i pomyślałam, że fajnie by było zrobić taką na święta, ale sporo czasu zostało. Czy mogę przedłużyć proces suszenia, bo mrożenie z pewnością do tego typu wędliny odpada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radzę raczej po ususzeniu zawinąć w pergamin lub suchą ściereczkę i tak przechowywać w lodówce. Przedłużenie suszenia może spowodować, że mięso wyschnie na wiór.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger