Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorkami

Dzisiejsza surówka z kapusty pekińskie jest uniwersalna bo może być dodatkiem do zimowego obiadu a równie dobrze sprawdzi się na imprezie grillowej. Świetnie pasuje do pieczonych i smażonych mięs. Składniki są dostępne właściwie przez cały rok więc można ją przygotować w dowolnej chwili. Polecam bo jest bardzo smaczna.

A czy Wy szykujecie się na grillowanie podczas majówki? Jeśli tak to może przyda Wam się przepis na bardzo aromatyczną i smaczną karkówkę z grilla. Dzisiejsza surówka byłaby do niej doskonały dodatkiem.


Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami i ogórkiem

czas przygotowania: 10 minut
składniki:
  • 1/3 średniej kapusty pekińskiej 
  • 1/2 cebuli białej
  • kilka/kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1/3-1/2 świeżego ogórka zielonego typu wąż
  • kilka gałązek koperku świeżego
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  •  
  • do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, ogórka i pomidorów?

Wszystkie warzywa umyłam i dobrze osuszyłam. Kapustę cienko poszatkowałam, cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki a ogórka, razem ze skórką, też w ćwierć plasterki tylko grubsze. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki a koperek posiekałam. Wszystkie pokrojone składniki wymieszałam w misce.

Jogurt, majonez i ocet połączyłam w oddzielnym naczyniu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Dodałam do warzyw i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam sałatkę na ok. 20 minut żeby smaki się przeniknęły.

Taką surówkę można podać do dań obiadowych albo grillowych.



12 komentarzy:

  1. Smakuje nieziemsko polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. przekomarzyca14 marca 2018 12:33

    Zrobiłam wersję z olejem zamiast majonezu i bez cebuli i również była bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam dziś wersję z olejem zamiast majonezu i czerwoną szalotką. Na prawdę godna polecenia sałatka. Na stałe zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczna☺

    OdpowiedzUsuń
  5. proponuje do jogurtu dodac troszke cukru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doprawienie to kestia indywidualnego smaku, wg mnie nie trzeba dodawać cukru

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger