Maliny. Legumina. Deser. Domowy kisiel malinowy.

Lato to czas obfitości świeżych, pysznych  owoców. Teraz są takie pyszne i słodkie, że warto cieszyć się ich smakiem. Najlepiej jeść je na surowo, ale można też przygotowywać pyszne desery. Domowy kisiel robi się bardzo szybko i łatwo a jest o niebo lepszy niż  ten z torebki.

Zobacz przepis na Kisiel pomarańczowy z dynią i wanilią


Domowy kisiel bardzo malinowy


czas przygotowania : 10-15 minut
składniki na 4 porcje : 
  • ok. 500 g malin 
  • 1/4 szkl. wody + 4 łyżki
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • ew. do smaku - cukier 

  • dodatkowo - lody waniliowe albo śmietankowe
    świeże listki melisy

sposób przygotowania : maliny wsypałam do rondelka, wlałam wodę i doprowadziłam do wrzenia. Gotowałam nie dłużej niż 1 minutę a następnie przetarłam przez gęste sito żeby pozbyć się pesteczek.

Przecier przelałam z powrotem do rondelka. Mąkę ziemniaczaną rozmieszałam z niewielką ilością zimnej wody i dodałam do przecieru. Dodałam nieco cukru, ale trzeba spróbować bo jeśli maliny będą bardzo słodkie to można wcale nie dosładzać - kwestia gustu. Cały czas mieszając ponownie całość zagotowałam, tym razem gotując nieco dłużej żeby kisiel zgęstniał.

Po ugotowaniu przestudziłam, ale nie całkiem. Rozlałam do pucharków i do każdej porcji dodałam po kulce lodów śmietankowych. Przybrałam listkiem melisy i voila ! Szybko, smacznie bo nikt się nie oprze takiemu pysznemu deserowi !


4 komentarze:

  1. wygląda BARDZO zachęcająco :) ja na razie z domowych kisieli próbowałam z jabłek i brzoskwiń, to coś zupełnie innego niż taki "z paczki", jeśli uda mi się wyrobić w czasie zanim maliny znikną ze straganów to pewnie malinowy również spróbuję :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor ma wspaniały, musiał smakować cudownie intensywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo lepszy niż ten z torebki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger