Kurczak pieczony z farszem ziemniaczanym

Dawno nie piekłam kurczaka inaczej niż w naszej ulubionej wersji. To na pewno nasz numer jeden, ale czasami piekę też kurczaka faszerowanego na różne sposoby i tak właśnie było tym razem.

Na niedawnych warsztatach przyrządzaliśmy kurczaka z nadzieniem z ziemniaków. Bardzo mi smakował więc zrobiłam prawie takiego samego w domu, nieco modyfikując ilości składników owego farszu według własnego smaku no i przede wszystkim najpierw trybując go. Wyszło pysznie i śmiało mogę polecić tę wersję wszystkim lubiącym zarówno kurczaki jak i ziemniaki. Do takiego kurczaka faszerowanego podałam pieczony topinambur i duszoną marchewkę z jabłkami. 

Smaczna Pyza zaprasza na przepyszne ptaszysko!

 kurczę faszerowane ziemniakami, farsz ziemniaczany, nadzienie z ziemniaków, kurczak zagrodowy, jak wytrybować kurczaka, jak spiąć i zasznurować kurczaka


Kurczę pieczone z nadzieniem ziemniaczanym 

czas przygotowania: 3 godziny + czas moczenia kurczaka w solance
składniki: 
  • 1 kurczak zagrodowy, ok. 2 kg
  • 3 l zimnej wody 
  • 90 g soli (po 30g na litr)

  • NADZIENIE - 3 średnie ziemniaki mączystej odmiany
  • 1 bułka typu kajzerka albo 4 kromki chleba np. tostowego
  • 2 średnie jabłka - szara reneta 
  • 2 średnie cebule
  • 150 g masła
  • 2-3 łyżeczki miodu naturalnego - u mnie wielokwiatowy 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego 
  • 1/2 dużego pęczka natki pietruszki 

kurczak pieczony z nadzieniem ziemniaczanym, kurczę faszerowane ziemniakami, farsz ziemniaczany, nadzienie z ziemniaków, kurczak zagrodowy, jak wytrybować kurczaka, jak spiąć i zasznurować kurczaka

Jak przygotować kurczaka do pieczenia? 

Tuszkę kurczaka trzeba doprawić i bardzo wygodnym sposobem jest wykąpanie jej w solance. Tuszkę włożyłam do miski i zalałam zimną wodą, w której rozpuściłam wcześniej sól. Miskę przykryłam i odstawiłam w chłodne miejsce na przynajmniej 12 godzin.

Po tym czasie wyjęłam kurczaka z wody, osuszyłam. A dalej szkoły są dwie. Można tuszki nie luzować z kości a farsz włożyć w środek. Ja jednak wolę usunąć szkielet bo po upieczeniu takiego trybowanego ptaka łatwiej jest porcjować i nie trzeba się bawić z wydłubywaniem kości podczas jedzenia. Jak wytrybować kurczaka już pokazywałam TUTAJ.


kurczak pieczony z nadzieniem ziemniaczanym, kurczę faszerowane ziemniakami, farsz ziemniaczany, nadzienie z ziemniaków, kurczak zagrodowy, jak wytrybować kurczaka, jak spiąć i zasznurować kurczaka
składniki farszu ziemniaczanego do kurczaka

Jak zrobić nadzienie z ziemniaków? 

Ziemniaki wyszorowałam, zalałam w garnku zimną wodą tak żeby były przykryte i ugotowałam do miękkości. Jeszcze gorące obrałam ze skórki i ugniotłam tłuczkiem. Można przecisnąć przez praskę.
Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę, smażyłam na połowie masła aż się zezłociła. Bułkę, może być nie pierwszej świeżości, pokroiłam w kostkę razem ze skórką i usmażyłam mocno rumiane grzanki na drugiej połowie masła. Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekałam.

Do utłuczonych ziemniaków dodałam grzanki z bułki, smażoną cebulę, pokrojone jabłko. Wbiłam jajko, dosypałam natkę pietruszki, cząber, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszałam, doprawiłam miodem bo jabłka były kwaśne.

kurczak pieczony z nadzieniem ziemniaczanym, kurczę faszerowane ziemniakami, farsz ziemniaczany, nadzienie z ziemniaków, kurczak zagrodowy, jak wytrybować kurczaka, jak spiąć i zasznurować kurczaka
farsz ziemniaczany gotowy, można nadziewać
kurczak pieczony z nadzieniem ziemniaczanym, kurczę faszerowane ziemniakami, farsz ziemniaczany, nadzienie z ziemniaków, kurczak zagrodowy, jak wytrybować kurczaka, jak spiąć i zasznurować kurczaka
tuszka kurczaka też naszykowana - pozbawiona kości korpusu
kurczak pieczony z nadzieniem ziemniaczanym, kurczę faszerowane ziemniakami, farsz ziemniaczany, nadzienie z ziemniaków, kurczak zagrodowy, jak wytrybować kurczaka, jak spiąć i zasznurować kurczaka
na taką tuszkę nałożyłam duuużo farszu
kurczak pieczony z nadzieniem ziemniaczanym, kurczę faszerowane ziemniakami, farsz ziemniaczany, nadzienie z ziemniaków, kurczak zagrodowy, jak wytrybować kurczaka, jak spiąć i zasznurować kurczaka
brzegi skóry z obu boków zebrałam i spięłam wykałaczkami a następnie zasznurowałam sznurkiem kuchennym
kurczak pieczony z nadzieniem ziemniaczanym, kurczę faszerowane ziemniakami, farsz ziemniaczany, nadzienie z ziemniaków, kurczak zagrodowy, jak wytrybować kurczaka, jak spiąć i zasznurować kurczaka
kurczaka piekę piersiami do góry więc prawie całe sznurowanie jest pod spodem - mało widoczne i nie szpeci tuszki

Tak przygotowany farsz nałożyłam na kurczaka, brzegi spięłam wykałaczkami i zasznurowałam zabezpieczając wylot przy szyjce i przy kuprze. Związałam też nóżki żeby całość lepiej się trzymała. Nafaszerowaną tuszkę ułożyłam na blasze posmarowanej na dnie masłem, piersiami do góry, i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 30-stu minutach zmniejszyłam temperaturę piekarnika do 160 st..C i piekłam ptaka przez kolejne 1,5 godziny, może ciut dłużej, co jakiś czas polewając wierzch wytopionym tłuszczem. Gdyby sosu było za mało można dolać kilka łyżek wody.

Po upieczeniu wyjęłam kurczaka z piekarnika i pozwoliłam odpocząć mu jakieś 20 minut przykrywając lekko folią aluminiową aby nie wystygł za bardzo. Następnie pokroiłam na porcje - każdy dostał po kawałku mięsa i kilka łyżek nadzienia. Danie podałam z pieczonym topinamburem i duszoną z jabłkiem marchewką.

kurczak pieczony z nadzieniem ziemniaczanym, kurczę faszerowane ziemniakami, farsz ziemniaczany, nadzienie z ziemniaków, kurczak zagrodowy, jak wytrybować kurczaka, jak spiąć i zasznurować kurczaka
kurczak był taki apetyczny, że po upieczeniu prawie od razu pokroiłam go i podałam
kurczak pieczony z nadzieniem ziemniaczanym, kurczę faszerowane ziemniakami, farsz ziemniaczany, nadzienie z ziemniaków, kurczak zagrodowy, jak wytrybować kurczaka, jak spiąć i zasznurować kurczaka
dodatkami do faszerowanego kurczaka był pieczony topinambur i marchewka duszona z jabłkiem

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych z Andrzejem Polanem i marką Zagrodowy chociaż pozmieniałam nieco ilości składników farszu dopasowując wszystko do swoich potrzeb i smaku.

kurczak pieczony z nadzieniem ziemniaczanym, kurczę faszerowane ziemniakami, farsz ziemniaczany, nadzienie z ziemniaków, kurczak zagrodowy, jak wytrybować kurczaka, jak spiąć i zasznurować kurczaka
to kurczak, którego upiekliśmy na warsztatach - tuszka bez trybowania, ze wszystkimi kośćmi, więc weszło w nią mało farszu a poza tym ciężko było ją poporcjować i trzeba było bawić się z wyciąganiem kości podczas jedzenia




4 komentarze:

  1. Poproszę przepis na marchewkę z jabłkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to po prostu marchewka i jabłko pokrojone na kawałki, uduszone z odrobiną masła, wody, doprawione solą, tymiankiem i kropelką miodu

      Usuń
  2. Na blaszce, to znaczy bez przykrycia przez cały czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Polewany od czasu do czasu sosem z blaszki nie wyschnie i dobrze się upiecze

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger