Zupa. Grzyby. Flaczki z żółciaka siarkowego

O żółciaku siarkowym pisałam dokładnie już dawno. Teraz jest doskonała pora na szukanie jego owocników a ponieważ mają intensywny kolor więc wcale nietrudno go  wypatrzeć. Do jedzenia nadają się bardzo młode owocniki w dotyku przypominające mokrą gąbkę. Nie sposób pomylić żółciaka z innymi gatunkami grzybów - żaden nie jest taki żółtopomarańczowy ani nie pojawia się o tej porze roku. Żółciak to żółciak i można z niego zrobić naprawdę smaczne rzeczy.

Zobacz inne potrawy z żółciakiem :
- Sznycle z żółciaka siarkowego
- Paprykarz z żółciaka 
- Pasztet z żółciaka
 



Żółciak siarkowy a'la flaczki

czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki :
  • ok. 1 kg żółciaka siarkowego
  • 1 nieduża marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • kawałeczek korzenia selera
  • ok. 4 szkl. bulionu jarzynowego albo jarzynowo mięsnego
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 czubata łyżka masła 
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej 
  • 1 czubata łyżka majeranku 
  • do smaku - sól, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra 

sposób przygotowania : żółciaka siarkowego dokładnie oczyściłam z resztek drewna i opłukałam. Włożyłam do wrzątku i gotowałam 15 minut a następnie odcedziłam. Kiedy nieco ostygł pokroiłam w cienkie paseczki.

Warzywa oczyściłam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W garnku roztopiłam masło. Wrzuciłam pokrojonego grzyba i starte warzywa. Smażyłam mieszając przez kilka minut. Oprószyłam mąką i jeszcze chwilę smażyłam. Wlałam zimny bulion. Gotowałam 5 minut. Na koniec doprawiłam flaczki roztartym z odrobiną soli czosnkiem, roztartym w rękach majerankiem i papryką.

Podałam ze świeżą bułką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger