Zielony koktajl na zdrowie

Ćwierki ptaszkają, że zima już sobie poszła i mamy wyglądać wiosny. Powiem Wam, że zima mi nie dokuczyła, ale już się cieszę na cieplejsze, bardziej słoneczne i coraz dłuższe dni. Lubię kiedy wszystko dookoła zaczyna kiełkować, zazielenia się soczyście i zakwita. Postanowiłam przywołać trochę wiosny szykując coś dobrego do picia. Dobrego i zdrowego, zobaczcie sami !

Wolisz inne owocowe smaki albo nie przepadasz za szpinakiem ? Zobacz przepis na Smoothie z ananasa i bazylii albo Smoothie z truskawek i ziół .




czas przygotowania : 5 minut
składniki na 2 porcje :
  • 250 ml świeżego soku jabłkowego
  • 1 średnia gruszka 
  • 2 garści młodych liści szpinaku 
  • 1 łyżka świeżych listków melisy  
  • 3 łyżki oleju lnianego Lenvitol 
  • ew. 2-3 łyżki kruszonego lodu

sposób przygotowania : liście szpinaku i melisy opłukałam i osączyłam. Gruszkę umyłam, usunęłam gniazdo nasienne i obrałam ze skórki - jeśli skórka nie jest zbyt gruba i twarda to można ją zostawić.

Do dzbanka blendera wrzuciłam pokrojoną grubo gruszkę, liście szpinaku i melisę. Dolałam sok świeżo wyciśnięty z jabłek i olej. Jeśli wolicie mocno schłodzone napoje możecie dodać trochę pokruszonego lodu. Miksowałam kilka chwil aż płyn stał się dość jednolity. Przelałam do szklaneczek i podałam od razu po przygotowaniu.

Koktajl jest bardzo orzeźwiający i pyszny. Nie trzeba go dosładzać bo owoce są naturalnie słodkie. Dodatek dobrego, zdrowego oleju pozwala wzbogacić wartość koktajlu o zdrowe kwasy omega-3, pomaga organizmowi lepiej przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a poza tym po zmiksowaniu nadaje napojowi przyjemnej aksamitności.

Do koktajlu dodałam olej lniany tłoczony na zimno, wysokolinolenowy, LenVitol, który produkuje firma Oleofarm.  Cytuję za producentem: "Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno i może być stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego (LA)."


Olimpijskie gotowanie

4 komentarze:

  1. świetne połączenie:) musi być pyszny:) dobry zastrzyk witamin z rana:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Super kolor! :) Pierwszy zielony koktajl, który nie odpycha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, był naprawdę pyszny i wcale nie smakował zielskiem - nawet mojemu mężowi smakował a to najlepsza rekomendacja :D

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger