Zupa z soczewicą, pomidorami i bazylią

Miseczka gorącej, aromatycznej zupy dobrze rozgrzeje. A gdy się wraca z "rajdu" po cmentarzach to jest po prostu niezastąpiona.


składniki:
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • po kawałku korzenia pietruszki i selera
  • kawałek pora 5 - 8 cm
  • 1 mała cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie żółte pomidory
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • do smaku: sól i pieprz mielony

sposób przygotowania:
soczewicę dokładnie przepłukałam na sicie, zalałam 3 szklankami wody, dołożyłam marchewkę pokrojoną w krążki, gotowałam jakieś 10 min., następnie dorzuciłam pokrojone w kosteczkę pietruszkę, selera i pora, dosypałam majeranek, gotować 5 min.. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w paski. Patelnię rozgrzałam, wrzuciłam pokrojony w paseczki boczek, zesmażyłam na chrupko, przełożyłam na talerzyk a na pozostałym na patelni tłuszczu zezłociłam pokrojoną drobno cebulkę, dodałam ją do zupy, dołożyłam posiekany drobno czosnek i pomidory, pogotowałam razem chwilę, doprawiłam solą i pieprzem a na koniec dosypałam bazylię. Podałam ze skwarkami boczku na wierzchu.

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger